ETKİLİ İLETİŞİM (BEDEN DİLİ VE DİKSİYON) PROGRAMI
Eğitimin Yeri |
Hacettepe Üniversitesi, Sıhhıye Derslikleri |
Eğitim Tarihi ve Süresi |
30.11.2024 – 04.01.2025 (6 hafta) Cumartesi 11.00 – 15. 00 (4 saat) Toplam 24 saat / Yüz yüze
|
Eğitim Ücreti ve
Hesap Numarası |
Kişi Başı: 7500 TL Talep edildiği takdirde eğitime kayıt aşamasında 3.750,00 TL ve 15 Aralık 3.750,00 TL ödeme planıyla eğitim ödemesi 2 taksitte ödenebilecektir.
Banka Adı ve Şubesi: Halkbank Hacettepe Tıp Fakültesi Şubesi (1541) Hesap Adı: Hacettepe Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü IBAN TR23 0001 2001 5410 0006 0000 63
|
Eğitimin Amacı | İnsan toplumsal bir varlıktır ve yaşadığı sürece çevresiyle iletişim kurmak mecburiyetindedir. Mecburiyetler, doğal zorunluluklarımızdır. İletişim süreçlerimizi mecburiyetten çıkarıp arzu edilen, keyifli, verimli, tadına doyulmaz anlara çevirmek insanın elindedir. Şüphesiz bunun için öncelikle istemek, sonra da isteğimizi amacımıza dönüştürmek gerekir.
İlişkilerimizin niteliğini, iletişim kalitemiz belirler. Yeni bir ilişki kurarken de, var olan ilişkilerimizi sürdürürken de en önemli anahtar dilimizdir. Dil sadece sözlü kullanımlarımıza dayanmaz. İletişimde genellikle sessiz dilimizi yoğun bir şekilde kullanırız. Sessiz dilimiz, yani beden dilimizi… Özellikle duygularımızı aktarmada beden dilimizle verdiğimiz mesajlar çok daha etkin bir şekilde muhatabımıza ulaşır. Anlamak ve anlatmak için beden dilimizi kullanırız.
-Peki iletişimdeki sözlü ve sessiz bu süreçlerin ne kadar farkındayız? -İletişim kaliteniz hakkında ne düşünüyoruz? İletişim konusunda yetkin gördüğümüz insanların özellikleri nedir?
Gündelik yaşantımızda, grup içinde, topluluk önünde etkili ve yetkin bir iletişim kurmak, iletişim süreçlerinizi doğru şekilde yönetebilmek eğitim programının amaçları arasındadır. Bu eğitimle; iletişim sürecinizi desteklemek, kendinize ayna tutmak, algılarımızı, beklentilerimizi, korkularımızı yeniden gözden geçirmek temel amacımız.
İletişim beceri temelli bir alandır. Becerilerin geliştirilebilmesi için ise gerçek yaşamla ilişkilendirilmiş uygulamalar önem arz eder. Bunun için bir laboratuvara ihtiyacımız var. Hayatımızda gerçekten işe yarayacak bilgileri deneyimleyebileceğimiz bir uygulama sahasına davet etmek istiyorum sizi…
İnsanın yaşamında en çok zorlandığı noktaların başında topluluk önünde konuşmak/sunum yapmak, görüşlerini ifade etmek gelir. Birçok insan için bu durum büyük bir korku ve stres kaynağıdır. Hayatın karşımıza ne zaman ne çıkaracağını bilemeyiz. Duruma göre bazen planlı bir konuşma, bazen de anlık doğaçlama bir konuşma yapmamız gerekebilir. Bu süreci doğru yönetmek, stresle baş etmek kendiliğinden olabilecek bir şey değildir. Birisinin size ayna tutması ve bu aynada kendinizi izlemeniz bu sürecin ilk adımıdır. Bu eğitimle ilk adımı atmış olacaksınız.
Öte yandan insanların hemen sıkıldıkları bir zamanda muhataplarımızın dikkatini çekerek ve konuşma süresinde ilgilerini dinamik tutarak “sözü dinlenir” bir birey olmak yaşamımızın her döneminde bizim için çok büyük bir avantaj oluşturacaktır.
Eğitim sonunda ve eğitimden sonraki süreçte;
-Etkili, ikna edici ve güven verici bir konuşmacı olabilmek,
– Samimi, içten ve düzgün bir diksiyon becerisine sahip olmak,
-İletişim süreçlerimizi sağlıklı bir şekilde yönetebilmek en önemli hedeflerimiz olacak.
Unutmayalım ki ne dediğimiz kadar, nasıl dediğimiz de çok önemlidir. Belki de nasıl dediğimiz, ne dediğimizden daha önemlidir… Ne dersiniz?
|
Eğitimin İçeriği |
1. HAFTA
· İletişimin temel kavramları · Neden güçlü bir şekilde iletişim kurmak isteriz? · Kendi iletişimimizle ilgili değerlendirmemiz · İletişimin püf noktaları · Tanışma uygulaması · Bir şeye odaklan, izle ve anlat/yaz.
2. HAFTA
· Topluluk Önünde Konuşma Korkusu · Etkili Konuşmacı Özellikleri · Stresle Başa Çıkma · Konuşma Kaygısıyla Başa Çıkmada Yeni Nesil Tüyolar · Sahne ve Kürsü Kullanımı · İlk İzlenim ve İmaj · Dinleyicinin Dikkatini Çekme ve Sürdürme Yöntemleri · Konuşma Sesi ve Konuşma Hızı · Etkili konuşma örnekleri · Şiir okuma etkinliği · Saçmalama (Biraz Rezil Olalım) etkinliği · Çocuk hikayesi, masal okuma, canlandırma
3. HAFTA
· Diksiyon Temel Kavramları · Nefes ve diyafram Kullanımı · Artikülasyon (Boğumlanma) · Konuşma Organları · Türkçenin yapısı · Galat-ı Meşhurlar · Karıştırılan Sözcükler · Tonlama, Vurgu, Ulama ve Durak · Konuşma ve Ses Kusurları · Ses Kullanımı · Hitabet · Doğaçlama · Canlandırma
4. HAFTA
Etkili İletişim ve Beden Dili · Sözlü İletişim · Sözsüz İletişim · Beden Dilimiz · Mimik ve Jestlerin Kullanımı · Güvenlik Alanları · İkna ve İnandırıcılık · Beden Dilinde Ne, Ne Anlama Gelir? · Beden Dili Analizi · Sunumda Beden Dili Kullanımı · Gerçek Yüzümde Yazar mı?
5. HAFTA
-Hayatın içinden (Gerçek yaşamdan iletişim kesitleri, deneyimler, gözlemler, değerlendirmeler, yorumlama ve tartışma)
6. HAFTA
-Sunumlar (Her katılımcı son hafta en az 10 dakikalık sunum yapar, sunum aynı zamanda kayda alınır. Sunum esnasında katılımcılar, program süresince öğrendiklerinden hareketle notlar alarak konuşmacıyla paylaşır. Son olarak konuşmacının sunumu ve iletişim becerileri uzman tarafından değerlendirilir.
Not: 6. hafta, eğitimin en verimli ve öğretici haftasıdır. Muhtemelen hayatınızın hiçbir evresinde iletişim becerilerinize bu şekilde odaklanılmış, sizi çok sayıda katılımcının ciddi bir şeklide değerlendireceği bir zaman olmayacaktır. Katılımcıların değerlendirmesinin yanı sıra eğitmen önce canlı sunumunuzu, sonra da videoya alınmış sunumunuzu izleyerek iletişim becerinize dair size özgü bir rapor hazırlayacak ve sizinle karşılıklı bu raporu değerlendirecektir.
|
Eğitmenler | Doç. Dr. Hüseyin GÖÇMENLER (Hacettepe Üniversitesi TÖMER)
|
Başvuru Kriterleri | 16 yaş üzerindeki herkes katılabilir. |
Kontenjan |
10 kişi ile sınırlıdır. |
Belgelendirme |
Eğitim sonunda, devam koşulunu yerine getiren katılımcılarımıza Hacettepe Üniversitesi Yaşam Boyu Öğrenme Merkezi Müdürü’nün imzasının bulunduğu katılım belgesi teslim edilecektir. |
Eğitime Başvuru |
Eğitime kayıt yaptırmak isteyen katılımcıların H.Ü. Yaşam Boyu Öğrenme Merkezi Web sayfası (https://yasamboyu.hacettepe.edu.tr/) üzerinden kayıt olmaları gerekmektedir. Adaylar · TC Kimlik fotokopisini · Ücret ödeme belgesini Web sayfası üzerinden yükleyebilecekleri gibi, belgelerini yasamboyuegitim@hacettepe.edu.tr adresine de gönderebilirler.
|
HÜSEYİN GÖÇMENLER
1985 yılında Balıkesir İvrindi’de doğdu. Edremit’te ilkokul, ortaokul ve lise öğrenimini tamamladı. Lisansta, Selçuk Üniversitesi Türkçe öğretmenliğini bitirdi. 2008 yılında Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı Türkçe öğretmeni olarak Bursa’da 5 yıl çalıştı. 2011 yılında Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Türkçe Eğitimi alanında “Yabancılara Türkçe Öğretiminde Beden Dilinin Etkisi” isimli tezini savundu. Tezine katkısı olması amacıyla İzgören Akademi’den “Etkili İletişim”, “Eğiticinin Eğitimi” gibi eğitimler aldı. Bu eğitimler çerçevesinde başta Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda, sivil toplum örgütlerinde, sendikalarda “Beden Dili”, “Diksiyon”, “Kendi Hayatının Lideri Ol” gibi 50’den fazla kurumda eğitimler verdi. 2013 yılında Hacettepe Üniversitesi TÖMER’de akademik hayatına başladı. Bu süre zarfında doktorasını bitirdi ve akabinde Türkçe Eğitimi alanında Doçent ünvanını aldı. Üniversitede “Etkili İletişim” dersi, kurum içi eğitimler, sertifika programları şeklinde eğitimler verdi. Öte yandan Yunus Emre Enstitüsü, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Maarif Vakfı, Millî Eğitim Bakanlığı, siyasi partilerin Siyaset Okulunda iletişim temalı eğitimler vermeye devam etmektedir. Eğiticinin “Dil Öğretiminde Sözsüz İletişim Becerisi” adlı bir kitabı ve “Beden Dili” alanında akademik çalışmaları bulunmaktadır.
Eğitim Özellikleri
- Dersler 0
- Sınavlar 0
- Süre
- Yetenek seviyesi Tüm seviyeler
- Dil Türkçe
- Öğrenciler 9
- Değerlendirme Evet